Hop til indholdet

Solo-scenariet – en enkelt hovedperson i fokus

Solo-scenariet

Solo-scenariet er et scenarie hvor der kun deltager en enkelt spiller. I modsætning til de fleste scenarier, der som regel er bygget til flere spillere.

Et solo-scenarie kan til gengæld give din spiller en meget anderledes oplevelse, end et scenarie med flere spillere.

Fordele og ulemper med flere spillere

Der er fordele ved at have flere spillere.

 • Fra et historiefortællings-synspunkt, giver det mulighed for at spilpersonerne kan udfylde forskellige dele af historien.
 • Fra et rollespils-synspunkt giver det spillerne mulighed for at samarbejde om f.eks. gådeløsning eller at lægge planer.
 • Fra et spil-synspunkt, kan spillerne fungere som et team, som hver især kan udfylde forskellige formål i f.eks. kamp. Fælles for alle disse fordele, er elementet af teamwork og samarbejde.

Til gengæld kan der også være nogle ulemper ved flere spillere.

 • Ventetid. I de fleste systemer, skiftes spillerne til at sige hver deres spilperson gør. Dette kan især være et problem i store grupper, eller hvis det der sker for de andre spilpersoner ikke føles interessant. Dette gælder især i actor stance, hvor spillerne i princippet slet ikke må vide hvad der sker for de andre spilpersoner, hvis de ikke er samme sted.
 • Ujævn spillertid. Hvis nogle spillere foretrækker tidskrævende aktiviteter, f.eks. kamp, eller at rollespille dybe samtaler med tilfældige NPCs, kan dette skævvride den tid deres tur tager. Dette kan i værste fald forstærke følelsen af ventetid for resten af spillere.
 • Forskellige spillertyper. Hvis spillernes spillestil er i modstrid med hinanden, kan det være svært at sammensætte et scenarie så der er taget hensyn til alle de forskellige spillestile. Og det kan give frustration for dine spillere at de konstant er nødt til at deltage i spillestile de ikke bryder sig om.

Fælles for alle disse ulemper, er at den enkelte spillers oplevelse eller indlevelse bliver dårligere, på grund af kedsomhed eller frustration.

Solo-scenariet – spilleren i centrum

Solo-scenariet giver mulighed for at skræddersy scenariet til din spiller. Det giver nogle fordele fra spillerens synspunkt:

 • Du kan tilpasse scenariet til din spillers spillestil og favorit-genrer.
 • Ingen afbrydelser i oplevelsen.
 • For karakter-rollespillere, er der tid til at rollespille samtaler med NPCs. Vel at mærke uden pres fra andre utålmodige spillere.
 • For spillere som foretrækker at udforske en setting, er der plads til at kunne fordybe sig i verdenen, og at udforske udenfor den givne sti.

Det giver dig også nogle fordele som gamemaster:

 • Det vil tit være nemmere at målrette et scenarie til en bestemt person, fremfor til en gruppe.
 • Det giver mulighed for at fortælle en anden slags historier. Solo-scenariet er især egnet til f.eks. investigation, infiltration, og lignende.
 • Med en spiller som er interesseret i at udforske settingen, kan du bruge scenariet som springbræt til at udbygge din setting.
 • Med en spiller som er interesseret i at rollespille med NPCs, kan du bruge scenariet til at give mere liv og detaljer til vigtige NPCs i din setting.
 • I kan bruge scenariet til karakter-udvikling af spillerens spilperson. Som f.eks. i TV-serier, hvor en speciel episode fokuserer på en bestemt hovedperson. Denne form kan også bruges i campaigns med flere spillere. Men sørg i så fald for, at alle interesserede spillere får tilbudt solo-scenarier.
 • Færre forstyrrelser og afbrydelser giver mulighed for en større indlevelse. Solo-scenarier kan ofte give en bedre rollespils-oplevelse end traditionelle gruppe-scenarier.

Den største ulempe er, at du som regel bruger samme mængde forarbejde (eller mere) på at forberede et solo-scenarie.

Så en færre mængde personer bliver underholdt af samme mængde GM forberedelses-tid. Af samme grund, er solo-scenarier mest egnede til at køre privat, og mindre egnede som f.eks. con-scenarier.

Solo-scenariet – konklusion

Både solo-scenarier og gruppe-scenarier har fordele og ulemper. De fleste scenarier du vil være gamemaster for, vil formentlig være gruppe-scenarier.

Solo-scenarier kan derfor være en interessant afveksling. Og med den rette spiller, kan du endda bruge scenarierne til at bygge flere detaljer på din setting.

Under alle omstændigheder kan solo-scenarier give bedre mulighed for fordybelse i historien og dens karakterer.

Offentliggjort iRollespil

Bliv den første som skriver en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *