Hop til indholdet

Prey 2017 Review – Bekæmp invasionen!

Hvad er Prey?

Prey er en science fiction First-Person Shooter, med rollespils- og stealth-elementer. I det meste af spillet, udforsker du en rumstation, som er blevet invaderet af en mystisk fjende. Imens forsøger du at finde ud af hvad der er sket, og hvordan du kan stoppe invasionen.

Gameplay

På trods af at Prey primært er et FPS, så føles kampsystemet overraskende kaotisk. Men dette opvejes af de mange interessante evner og opgraderinger som man finder undervejs.

I starten af spillet, har du meget få muligheder for at bekæmpe fjenden effektivt, og er samtidig meget sårbar. Men efterhånden som spillet skrider frem, kan du gradvist opgradere dine egne evner og dine våben. Det giver en interessant spilkurve, hvor spillet i starten næsten føles som et survival-game. Du forsøger at spare på dine ressourcer, og undgå kamp, mens du langsomt finder ud af hvad der er sket på stationen. Men efterhånden som du udforsker spillet, og løser forskellige opgaver, så finder du bedre våben og opgraderinger, og bliver gradvist mere og mere effektiv.

Variationen af forskellige våben og opgraderinger er også meget interessant. Evne-systemet består af opgraderinger af forskellige “upgrade-paths”, som gradvist kan unlockes, og som dækker forskellige ting. Det kan f.eks. være at du bedre kan udnytte udstyr, bruger våben mere effektivt, eller kan reparere eller bruge udstyr og computere på stationen. Våbnene er mere traditionelle FPS-våben, bortset fra den specielle gloo-gun. Den affyrer et materiale som midlertidigt kan få fjender til at stå stille. Men dette materiale kan også klistre sig fast på vægge, og kan derved bruges til at nå områder som ellers ville være ude for rækkevidde. Så selvom kampsystemet kan virke kaotisk, så har man en lang række muligheder, både under kamp, og til at undgå kamp. Især senere i spillet, hvor man får adgang til en række nye egenskaber.

Spillet indeholder også et simpelt crafting-system. Undervejs i spillet kan du finde “fabrikations-opskrifter” til f.eks. at kunne lave våben eller ammunition. Mange løse genstande i spillets områder kan samles op, og reduceres til forskellige mængder af fire råmaterialer. Og mange af de besejrede modstandere kan også reduceres til råmaterialer. Disse råmaterialer kan herefter bruges i en anden type maskine, til at fabrikere udstyr som du har fundet opskrifter til. Dette system giver en god motivation for at udforske områderne grundigt.

Story

Først og fremmest, så er områderne i Prey en ren fornøjelse at udforske. Rumstations forskellige områder føles ægte, og ikke bare som levels. Og områderne er herudover fyldt med skjulte kroge, som du kan finde med dine opgraderede evner og/eller din gloo-gun. Hvert nyt område som åbnes op, har sit eget unikke præg, og sine egne hemmeligheder at finde.

Jeg vil ikke spoile hovedplottet i Prey. Men efter min mening, er både plottet og slutningen ganske interessante. Dog vil nogen formentlig føle sig skuffede over slutningen.

Men udover hovedplottet, så er Prey i stil med System Shock spillene fyldt med indirekte historiefortælling. Ganske som de andre spil som er inspireret af System Shock, f.eks. Bioshock. Der er information i mails i hackede computere, fundne bøger, og “stemmedagbøger” efterladt af rumstationens beboere. Tilsammen skaber alle disse brudstykker et spændende indblik i, hvordan livet var på rumstationen, og gør på denne måde spillets verden levende.

Handlingen drives fremad af en række missioner, i kombination med en masse side-missioner man støder på undervejs. De fleste af disse missioner føles unikke, og kræver ofte en kombination af udforskning og (simpel) puzzle-solving. Og selv sidemissionerne føles som om de har en indvirkning på spillet.

Alt i alt, er det længe siden at jeg har spillet et spil som var så spændende at udforske. Det er fyldt med hemmeligheder man kan opdage, historier man kan finde, og har et meget interessant plot.

Konklusion

Hvad er godt?

 • En velfungerende game-progression. I starten føler man svag og sårbar. Men efterhånden som spillet skrider frem, får man adgang til bedre våben og evner. Og derved føler man sig gradvist mere og mere effektiv.
 • Spillets områder er ekstremt stemningsfulde. Level-designerne og grafikerne har formået at lave områder, som føles ægte, og ikke bare som levels.
 • Et interessant plot, med en interessant slutning.
 • Spillet er et slaraffenland for spillere som kan lide at udforske områder. Spillet er fyldt med steder at udforske, hemmeligheder at opdage, og historie-brudstykker at finde.
 • Mange forskellige veje. Der er så mange forskellige egenskaber og våben at bruge, at der ofte er mange forskellige måder at løse eller forbigå forhindringer på.
 • De forskellige egenskaber og våben føles tilstrækkeligt forskellige til, at spilpersonens udvikling føles interessant.
 • Crafting-systemet og upgrade-systemet er simple, men fungerer godt, og giver motivation til at udforske områderne.

Hvad er skidt?

 • Især i starten, kan kampene føles hektiske, med meget lidt kontrol.
 • Der er en del backtracking i løbet af spillet, hvor du er nødt til at passere gennem områder du allerede har klaret. I kombination med backtracking, så respawner fjenderne tit nok til, at det til tider føles irriterende.
 • Nogen vil muligvis finde slutningen skuffende.
 • Som der vel næsten er tradition for i Bethesda-udgivne spil, så var der en del bugs i Prey da det udkom. Efterhånden er de fleste fejl rettet, og i skrivende stund kommer der stadig jævnligt nye patches.

Konklusion:

Der er efterhånden en hel del spil som har forsøgt at være arvtagere fra de oprindelige System Shock. F.eks. har spil som Bioshock-serien, Deus Ex serien, og endda Dead Space, alle sammen System Shock spillene som inspiration, i større eller mindre grad.

Prey 2017 er det seneste i rækken af disse arvtagere. Og med sin fremragende kombination af udforskning, overlevelse, kamp og stemning, er det helt klart det spil som rammer tættest på System Shock serien. Prey forener herudover også de skelsættende elementer fra System Shock med moderne gameplay.

Med andre ord, kan Prey varmt anbefales! Spillet kan købes på Steam.

Offentliggjort iComputerspil

Bliv den første som skriver en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *